VOC Znojmo jako první v ČR přidává ke stávajícímu germánskému systému značení vín nový románský systém značení. Oba způsoby nyní existují nezávisle na sobě, a milovníkům vína tak přináší více informací při rozhodování o nákupu vína.
Víno | min. 11° NM |
Moravská zemská vína | min. 14° NM |
Jakostní vína (odrůdová a známková) | min. 15° NM |
Vína s přívlastkem – kabinetní | min. 19° NM |
Vína s přívlastkem – pozdní sběr | min. 21° NM |
Vína s přívlastkem – výběr z hroznů | min. 24° NM |
Vína s přívlastkem – výběr z bobulí | min. 27° NM |
Vína s přívlastkem – ledové víno | min. 27° NM |
Vína s přívlastkem – slámové víno | min. 27° NM |
Vína s přívlastkem – výběr z cibéb | min. 32° NM |
je systém pohledu na kvalitu vína dle místa původu hroznů, které dává vínům jedinečný a nezaměnitelný charakter.
V ČR mají tato vína označení VOC – vína originální certifikace. Vína zároveň musí splňovat striktně daná a
kontrolovaná kritéria.
1 |
Výrobce musí být členem VOC Znojmo, z.s. |
2 |
Povoleny jsou pouze odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée. |
3 |
Hrozny musí pocházet z registrovaných vinic ze Znojemské vinařské podoblasti. |
4 |
Hrozny musí mít nejméně 19° NM. |
5 |
Výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř. |
6 |
Školení vína nesmí probíhat metodou „barikování“. |
7 |
Vína nesmí být vyrobena metodou dlouhodobého zrání na kvasničných kalech. |
8 |
Jablečno-mléčná fermentace je povolena. |
9 |
Zbytkový cukr ve víně je povolen do 15 g/l. |
10 |
Obsah alkoholu ve víně je omezen na maximálně 13,9 % objemových. |
11 |
Vína musí výrazně vykazovat typické senzorické vlastnosti Znojemské vinařské podoblasti. |