Odrůda pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z oblastí na Loiře. K nám ji pod názvem Feigent raube (Fíkový hrozen) nejspíš přivezli Habáni.
Sauvignon vyžaduje dobré svahové polohy s chudšími, nejlépe štěrkovitými půdami. V méně příznivých ročnících, severnějších oblastech a při vyšší vlhkosti se ve vůni i chuti projevují tóny čerstvě posekané trávy a kopřiv, které jsou některými milovníky vín vyhledávány. Při vyšším slunečním svitu a lepší vyzrálosti hroznů vás Sauvignon okouzlí ovocnými tóny černorybízové či angreštové vůně, případně směsí citrusů. Vína jsou plná, často s minerální příchutí.
Barva | světle žlutavá, zelenkavé tóny |
Vůně | broskvová, černorybízová, angreštová, minerální |
Chuť | broskvová, černorybízová, angreštová, minerální |
Náš tip: kapří steak s koprovým přelivem a šťouchaným bramborem.