Královská řada vín VOC Znojmo

Když v roce 2013 sdružení VOC Znojmo představilo Královskou řadu vín, bylo tak prvním v České republice s vlastní speciální řadou. Prestižní označení získávala pouze vína odrůdy Ryzlinku rýnského, která splnila nejpřísnější kritéria.
Dosavadní zkušenosti i otevřenost novým trendům vedou VOC Znojmo k dalšímu rozvoji apelačního systému.
Proto nyní mohou být do Královské řady zařazeny všechny tři odrůdy VOC Znojmo, tedy vedle Ryzlinku rýnského také Sauvignon a Veltlínské zelené.
Často dochází k tomu, že se vína VOC Znojmo prodají do jednoho roku. Královská řada přichází na trh teprve v okamžiku, kdy jsou vína vyzrálá k dokonalosti, tedy nejdříve po 18 měsících od sběru hroznů. Vína nazrálá na lahvi mají šanci dosáhnout vyšší úrovně, jsou extraktivní, s dlouhotrvající perzistencí, jedinečná ve vůni i chuti.
Královská řada symbolicky vzdává hold královskému městu Znojmu. Na trh bývá uvedena vždy 28. září, na svátek svatého Václava, patrona vinařů, v nejdůležitějším období vinařského roku.

Vína Královské řady poznáme na první pohled díky speciální pásce s logem Královská řada VOC Znojmo a číselným kódem. Páska, umístěná na hrdlo lahve a překrývající část záklopky, se od pásky pro vína VOC Znojmo liší žluto-červeným provedením.

kralovska-rada_nalepky_2 kralovska-rada_nalepky_1

13 podmínek pro zařazení do Královské řady VOC Znojmo

  1. Výrobce musí být členem VOC Znojmo, z.s.
  2. Povoleny jsou pouze odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée.
  3. Hrozny musí pocházet z registrovaných vinic Znojemské vinařské podoblasti.
  4. Cukernatost hroznů musí být 21–25° NM.
  5. Výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř.
  6. Vinifikace či ležení v sudu nebo betonové nádrži po dobu minimálně 12 měsíců.
  7. Jablečno-mléčná fermentace je povolena.
  8. Zbytkový cukr odpovídající kategorii suchých vín dle vinařského zákona.
  9. Obsah alkoholu ve víně je omezen na maximálně 14,5 % objemových.
  10. Vína musí výrazně vykazovat typické senzorické vlastnosti Znojemské vinařské podoblasti.
  11. Přihlášení vzorku k hodnocení a zatřiďování po uplynutí 18 měsíců od sběru hroznů.
  12. Víno může být uvedeno na trh nejdříve po 18 měsících zrání, a to po schválení zatřiďovací
    a hodnotící komise.
  13. Vína jsou vybírána s důrazem na potenciál zrání na lahvi.
 

 

Projekt je realizován s podporou Fondu:
Partneři:
Jihomoravský kraj
Svaz vinařů ČR
Člen destinační společnosti:
ZnojmoRegion